//Djeca Banije sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

Djeca Banije sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

 

-Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije-

Pod vodstvom instruktora ronjenja djeca s Banije su najprije savladala osnove ronjenja, a posljednjeg dana pomagala su u čišćenju podmorja u kampu Veli Jože. Mladi ronioci su izvukli na desetke vreća punih otpada, a u tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banije organizirane su brojne aktivnosti. Jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je primio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u luci Savudrija. Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Eko akciju tradicionalno podržavaju institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a akciji se ovaj put pridružio i Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. „Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi. Prošlo stoljeće obilježeno je nebrigom za more kada se taj vrijedni ekosustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnog, od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Mora i oceani dosegli su maksimum izdržljivosti i napori za obnovu tih ekosustava su od presudne važnosti. Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih.“ – izjavio je Mario Šiljeg. Čišćenje bez granica – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva.


U eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, javnih vatrogasnih postrojbi, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora. Organizatori se posebno zahvaljuju roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji su dali veliku podršku projektu: RK Roniti se mora Šibenik, RK Roniti se mora Zagreb, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, VP Kutina, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Zagreb, KPA Kraljevica, KPA INA Kostrena, Dive in, KPA 3. maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, Potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Karlovac, JVP Čakovec, JVP Opatija, RK AdriatiCro Jastrebarsko, RK Orca, Petrinja, PGD Sevnica, RK Žabac, DVD Trnje, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio te članovi državne interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

D.H.

Doktore, hitno