//Svjetski je dan darivanja krvi

Svjetski je dan darivanja krvi

 

“Darujte krv, očuvajte život”

 

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja.

Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.

Gradsko društvo Crvenog križa Split u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu KBC-a Split i Klubovima dobrovoljnih davatelja krvi na godišnjoj razini organizira 80-ak akcija darivanja krvi na kojima gotovo 7.000 aktivinih darivatelja prikupi preko 10.000 doza ove dragocjene tekućine, a u razdoblju od posljednjih 10 godina ukupno je 27.000 punoljetnih građana barem jednom darivalo krv.

                                                                   

Darivanje krvi u pandemiji

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.