Razvijen superjeftin i potpuno bezbolan test za dijabetičare

Razvijen superjeftin i potpuno bezbolan test za dijabetičare
D.H.

D.H.

 

“Pronašli smo sveti gral”

 

Praćenje razine šećera u krvi je za mnoge dijabetičare bolan proces u kojem više puta dnevno moraju bosti prste za kap krvi koju stavljaju na testnu trakicu te tako mogu doznati kakva im je navedena razina šećera u krvi trenutačno. Neki dijabetičari zbog svakodnevnog bolnog bockanja izbjegavaju taj proces smanjenjem frekvencije uzimanja takvog testa.

No najnoviji test australskih znanstvenika radi tako što je enzim koji otkriva glukozu ugrađen u njegov tranzistor i preko njega se šalje signal da je glukoza prisutna u krvi, opisao je šef tima znanstvenika Paul Dastoor, profesor fizike na Sveučilištu Newcastle u Australiji.

S obzirom na to da su elektronički materijali unutar testa zapravo tinte, on se može proizvoditi printanjem po niskoj cijeni, dodaje Dastoor.

Sveti gral testiranja na glukozu značio je nešto neinvazivno. Taj test doista otvara mogućnost bezbolnog i jeftinog testiranja na glukozu i, nadamo se, s puno boljim ishodom za dijabetičare, ističe Dastoor.

Do novog testa znanstvenici su zapravo došli posve slučajno, radeći na solarnim ćelijama.

Njihov projekt osigurao je 4,7 milijuna dolara financijske potpore australske vlade za uspostavljanje tvornice za proizvodnju tih testova, ako njihova klinička testiranja prođu u redu.

Nimalo manje važno nije ni to da se ta tehnologija može primijeniti i na testiranje protiv COVID-19, ali i druga testiranja.

Mislim da će to radikalno promijeniti način na koji doživljavamo medicinske uređaje, posebice senzore, jer ih možemo printati uz nevjerojatno mali trošak, kaže Dastoor, prenosi Zimo.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.