//ZDRAVLJE NA OTOCIMA Kreće ‘lov na tihog ubojicu’

ZDRAVLJE NA OTOCIMA Kreće ‘lov na tihog ubojicu’

 

 

-Hrvatsko društvo za hipertenziju pokrenulo je javnozdravstvenu akciju-

U organizaciji Hrvatskog društva za hipertenziju (HDH) u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, tijekom idućih 7 dana (od 31. srpnja do 7. kolovoza) tim mladih članova HDH obići će četiri dalmatinska otoka i na sedam lokacija provesti javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi, snimiti EKG te nastojati povećati svijesti o arterijskoj hipertenziji – vodećem uzroku smrti u Hrvatskoj. 

– Arterijska hipertenzija je ‘ubojica broj 1’ u cijelom svijetu. Premda je na najčešće faktore rizika moguće utjecati, oni često prođu nezamijećeni. Zbog toga je naziv akcije ‘Lov na tihog ubojicu’, a čimbenici koje želimo razotkriti su prekomjeran unos kuhinjske soli, premalo tjelesne aktivnosti, debljina, premala konzumacija voća i povrća i pušenje, poručuju iz HDH-a.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti o ‘tihom ubojici’,  promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju i ukazivanje na neprepoznate faktore rizika ove bolesti. Tijekom 7 dana putovanja po dalmatinskim otocima, svaki dan od 18 sati na drugoj lokaciji će se provoditi podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Sa stanovnicima  planiraju:

– provesti anketu i odrediti rizik za razvoj srčano-žilnih bolesti

– izmjeriti krvni tlak 

– snimiti  EKG

– analizirati sastav tijela pomoću metaboličke vage

– odrediti šećer, kolesterol i trigliceride u krvi.

Svi sudionici će dobiti edukativne materijale o zdravom načinu života i prevenciji razvoja arterijske hipertenzije.

– Osim važnosti koju ova akcija sama za sebe znači u trenutku provođenja, sve dobivene podatke koristit ćemo kasnije za pripremu novih edukativnih materijala i nastavak naših javnozdravstvenih akcija u sklopu nacionalne kampanje ‘Lov na tihog ubojicu’ i projekta ‘Zdravlje na otocima’, kažu iz HDH-a.

Lokacije promotivnih aktivnosti: 

⦁31. srpnja isplovljavanje Split

⦁31. srpnja, subota Vis 

⦁1. kolovoza, nedjelja Vela Luka

⦁2. kolovoza, ponedjeljak Korčula

⦁3. kolovoza, utorak Jelsa

⦁4. kolovoza, srijeda Stari Grad

⦁5. kolovoza, četvrtak Bol

⦁6. kolovoza, petak – Pučišća

⦁7. kolovoza, subota povratak Split.

D.H.

Doktore, hitno!