//Platnene maske ne štite od delta varijante koronavirusa

Platnene maske ne štite od delta varijante koronavirusa

 

-KN95 i N95 štite-

 

Od početka pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci savjetuju nošenje zaštitne maske kako bi smanjili rizik od zaraze virusom. No, nisu sve maske jednako učinkovite.

Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Sveučilištu Minnesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko učinkovite u zaštiti od virusa te da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija.

Osterhold ističe da maske ne sprječavaju širenje virusa učinkovito koliko neki misle. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite te da učinkovitost ovih maski ovisi o vrsti tkanine, broju slojeva i o tome pristaje li vam maska ispravna.

CDC neprekidno proučava sve ove čimbenike. Dosadašnje studije pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske te da u nekim situacijama mogu filtrirati oko 50 posto finih čestica virusa, navodi CDC.

Treba naglasiti da su dosadašnje analize pokazale da je nošenje maski u općoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

“Moramo govoriti o tome kako se bolje zaštititi maskama. Moramo govoriti o N95 maskama koje bi mogle napraviti puno i za necijepljene i za one koji se nisu ranije zarazili”, rekao je Osterholm.

CDC klasificira maske KN95 i N95 kao one koje su “osmišljene i testirane kako bi se osiguralo da rade na dosljednoj razini kako bi se spriječilo širenje covida-19”, prenosi The Hill.

Osterholm ističe da danas znamo puno više o učinkovitosti maski nego što smo znali na početku. Uz to, Scott Gottlieb, bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove (FDA), rekao je u srpnju da je potrebna kvalitetna maska za zaštitu od soja tako zaraznog kao što je varijanta delta. Gottlieb je također naglasio da bi maske KN95 i N95 mogle biti puno učinkovitije, javlja N1.

D.H.

Doktore, hitno!