//Delta soj izaziva nešto drugačije simptome

Delta soj izaziva nešto drugačije simptome

 

-Evo koje su razlike kod cijepljenih i necijepljenih-

 

Delta-varijanta koronavirusa možda najbolje pokazuje koliko virus može mutirati i zašto je cijepljenje jedan od najboljih načina da se zaštitimo od ozbiljnih oblika bolesti COVID-19 i dodatnih komplikacija. No, to ne znači da osobe koje su cijepljene ne mogu biti prenositelji bolesti ili oboljeti od blažeg oblika.

Ono što su znanstvenici i liječnici primijetili jest da delta-varijanta koronavirusa izaziva nešto drugačije simptome, kako kod necijepljenih, tako i kod cijepljenih pacijenata. Studija koja je provedena na milijun ljudi u Velikoj Britaniji pokazala je kako svi moraju obratiti pozornost na nešto drugačije simptome no što smo navikli u ranijoj fazi pandemije, piše Zimo.

Pet najčešćih COVID-19 simptoma kod:

Potpuno cijepljene osobe

– glavobolja

– gubitak mirisa, kihanje i curenje nosa

– bolovi u grlu

Djelomično cijepljene osobe

– glavobolja

– kihanje i curenje nosa

– bolovi u grlu

– uporan kašalj

Kako smršaviti do 15 kg brzo i bez yo-yo efekta? Stavite ovaj flaster na pupak i pričekajte 24 sata

Necijepljene osobe

– glavobolja

– vrućica

– curenje nosa

– bolovi u grlu

– uporan kašalj

Treba istaknuti kako su tijekom studije osobe koje su cijepljene češće prijavljivale gubitak osjeta mirisa, dok su necijepljeni češće prijavljivali vrućicu.

Zanimljivo, tijekom istraživanja jedan od glavnih simptoma u ranijim fazama pandemije, nedostatak daha, bio je veoma rijedak simptom. Znanstvenici smatraju da je glavni razlog za to u činjenici da su delta-varijantom češće zaražene osobe mlađe od 50, koja inače nemaju tolikih problema s disanjem.

Tijekom studije znanstvenici su utvrdili da su glavne razlike među oboljelim osobama koje su bile cijepljene i one koje nisu, u duljini i ozbiljnosti same bolesti. Cijepljene osobe imale su manje simptoma i oni su bili manje izraženi nego kod necijepljenih osoba.

S obzirom na to da delta-varijanta koronavirusa izaziva ozbiljnije oblike bolesti COVID-19, ali i ostavlja ozbiljnije posljedice, znanstvenici ističu kako je cijepljenje ključno u borbi s bolesti, prenosi Poslovni dnevnik.

D.H.

Doktore, hitno!