//Je li to ekcem ili psorijaza?

Je li to ekcem ili psorijaza?

 

-Kako razlikovati dva stanja kože?-

Dok se neka stanja kože, poput akni, mogu lako dijagnosticirati od kuće, druga mogu biti malo zeznutija, poput ekcema i psorijaze. Ova dva kožna stanja, koja se obično pojavljuju u obliku osipa na koži, prilično su česta, ali ih je vrlo teško razlikovati.

Ekcem, inače poznat kao atopijski dermatitis je svrbežna upala kože i obično se pojavljuje u djece i može se nastaviti do odrasle dobi. Psorijaza je kronično stanje koje uzrokuje nakupljanje ljuskavih, suhih mrlja na koži. Iako mogu izgledati slično, ovo su dva vrlo različita stanja pa ih se prema tome treba liječiti.

Koja je razlika između ekcema i psorijaze?

Ekcem je opće upalno stanje kože, a psorijaza je specifično autoimuno stanje kože. Glavna razlika je u uzroku. Smatra se da se psorijaza javlja zbog poremećaja imunološkog sustava. Tada imunološki sustav napada tijelo misleći da je virus ili bakterija. Dok ekcem ima niz razloga koji ga mogu uzrokovati, uključujući genetske mutacije i čimbenike okoliša.

Simptomi ekcema i psorijaze vrlo su slični, zbog čega je tako teško razlikovati njih dvije, ali postoji nekoliko manjih razlika. Psorijaza će ići na vanjski dio zgloba, dakle na sam lakat ili vrh koljena. S druge strane, ekcem se obično pojavljuje u naborima zglobova, poput iza koljena, u zavoju vrata, u pazuhu i na kapcima. Ekcem se obično predstavlja kao ružičaste mrlje, piše Popsugar.

Što izaziva ekcem, a što psorijazu?

Okidači ekcema i psorijaze gotovo su identični. Genetika, hrana, lijekovi i razine stresa mogu uzrokovati pojavu kožnih bolesti, ali variraju od osobe do osobe. Za ekcem, često faktori okoliša, poput toga mogu li i kozmetički proizvodi izazvati simptome. Hrana s velikim količinama histamina, poput jagoda, još je jedan uobičajeni pokretač ekcema.

Kako se liječe ekcem i psorijaza?

Budući da je ekcem upalno stanje, lakše ga je liječiti od psorijaze. Dok je, kada se kod nekoga razvije autoimuno stanje poput psorijaze, mnogo teže liječiti i ne može se poništiti. Može se staviti samo u remisiju. Ali to ne znači da nema nade za one kojima je dijagnosticirana.

Oboje se može liječiti lokalnim steroidima poput triamcinolona ili klobetazola. Ako se pojave sistemski simptomi, što je češće kod psorijaze, možemo dodati biološke lijekove. Ovo je napredni lijek ili injekcija koja prekida prirodni odgovor imunološkog sustava.

Postoje dodatni načini za liječenje psorijaze i ekcema kod kuće. To uključuje izbjegavanje poznatih okidača što je više moguće, redovitu hidrataciju kože, korištenje ovlaživača zraka kako se zrak u vašem domu ne bi previše osušio te izbjegavanje tuširanja ili kupanja toplom vodom. Mnogi ljudi također postižu uspjeh u prelasku na proizvode bez mirisa, osjetljive za kožu, formulirane sa sastojcima poput ceramida. Kad se pojave upale, hidrokortizon bez recepta može se koristiti za ublažavanje iritacije i svrbeža.

U prostoru funkcionalne medicine pacijenti se stavljaju na protuupalnu dijetu poput paleo prehrane, a također smanjuje se konzumacija hrane s visokim sadržajem histamina i podržava crijevno okruženje probioticima.

Kako biste utvrdili imate li ekcem protiv psorijaze jednom zauvijek i kako biste dobili najbolji i najučinkovitiji tretman, uvijek je najbolje posjetiti svog liječnika ili dermatologa, piše Novi list.

D.H.

Doktore, hitno!