//Nema maženja bez paženja

Nema maženja bez paženja

 

 

-Svjetski dan spolnog zdravlja-

Još 2010. godine globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, World Association for Sexual Health (WAS), pozvala je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o spolnom zdravlju. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom „Pričajmo o tome!“ (engl. ”Let’s talk about it!”) koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih za temu spolnog zdravlja. Ovogodišnja tema je „Spolno zdravlje u digitalnom svijetu“.

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno i reproduktivno zdravlje se i danas često smatra tabu temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Jedan od načina kako to možemo promijeniti je i putem digitalne tehnologije. Digitalne tehnologije pružaju isplativ, učinkovit i vrlo pogodan komunikacijski kanal osobito za mlade. Digitalni alati posebno su učinkoviti jer su lako dostupni, smanjuju stigmu i osiguravaju povjerljivost. Istraživanja su pokazala da pružanje informacija o spolno i reproduktivnom zdravlju putem digitalnih alata može pozitivno utjecati na unaprjeđenje znanja, smanjenje rizičnog spolnog ponašanja te veću upotrebu zdravstvenih usluga u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ipak, važno je istaknuti da je digitalna tehnologija posebno učinkovita kad je osobama osigurana i laka dostupnost zdravstvenih usluga.

I ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz digitalnu kampanju „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta Živjeti zdravo.

– Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. Ujedno obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja završava naša ljetna kampanja #NemaMaženjaBezPaženja koja se provodi od 15. lipnja do 4. rujna. Na našoj web stranici i društvenim mrežama dostupne su poučne i korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja i završetka ljetne kampanje #NemaMaženjaBezPaženja pripremili smo različite edukativne aktivnosti:

01. rujna 2021., srijeda – kviz na Instagramu Storyu @zivjeti.zdravo
03. rujna 2021., petak – digitalno savjetovalište na našim društvenim mrežama od 11 do 14 sati
04. rujna 2021., subota – poruke i fotografije naših ambasadora povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja.
Ako i ne stignete postaviti pitanje u digitalnom savjetovalištu, pomoć i savjet možete potražiti u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja na adresi Rockefellerova 12, Zagreb.

Sve Vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na našim društvenim mrežama te, ako već niste, da započnete voditi brigu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju te zdravlju partnera, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sve detaljne informacije dostupne su i na svim društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo.

D.H.

Doktore, hitno!