ZAUSTAVLJENA ISTRAŽIVANJA Dugo se čekalo Johnsonovo cjepivo za HIV

ZAUSTAVLJENA ISTRAŽIVANJA Dugo se čekalo Johnsonovo cjepivo za HIV
D.H.

D.H.

 

 

-Testirano je na 2.600 žena, ali nije bilo uspješno-

Cjepivo za HIV kompanije Johnson & Johnson dugo se čekalo, ali nažalost, nije uspjelo pokazati dovoljno adekvatnu zaštitu u kliničkom istraživanju koje je uključilo više od 2.600 žena s područja supsaharske Afrike, kazali su i kompanija i američko zdravstvo, a prenosi Nation Africa.


Iako je cjepivo ocijenjeno sigurnim i bez ozbiljnih nuspojava, njegova efikasnost u borbi protiv HIV infekcije bila je tek nešto malo iznad 25 posto. Kao rezultat, pokus “Imbokodo” koji je započeo 2017. godine sada je obustavljen, a sudionicima iz država Mozambik, Malawi, Južna Afrika, Zambija i Zimbabve, reći će se jesu li dobili cjepivo ili placebo.


Kompanija će svejedno nastaviti s paralelnim istraživanjama koje uključuje muškarce koji su imali spolne odnose s muškarcima te transrodne individue, a ovo se istraživanje odvija u Americi te u Europi.

 

Paul Stoffels (J&J) u izjavi je zahvalio sudionicama obustavljenog istraživanja. “Iako smo razočarani što cjepivo nije dalo željenu razinu zaštite protiv HIV infekcije u Imbodoko pokusu, studija će nam dati važna znanstvena otkrića u daljnjim nastojanjima stvaranja cjepiva za prevenciju od HIV-a”, kazao je.


“Znanje koje smo usvojili od Imbodoko pokusa primijenit ćemo u daljnjim nastojanjima za pronalazak cjepiva koje će biti zaštita protiv HIV-a”, dodao je Anthony Fauci, direktor američkog Instituta za alergije i infektivne bolesti, ujedno i suosnivač studije.


Ovo je cjepivo koristilo sličnu tehnologiju adenovirusa kao i cjepivo za Covid-19, a bilo je dostavljeno s četiri cjepiva u periodu od godinu dana. Genetski modificiran hladni virus dostavlja genetički teret s instrukcijama domaćinu za razvijanje “mozaičnih imunogena” odnosno molekula koje mogu dati imunološki odgovor širokim varijantama sojeva HIV-a.


Posljednje dvije doze sadržavale su proteine pronađene u samom HIV virusu te supstancu koja ima ulogu svojevrsnog katalizatora koji bi trebao dalje osnažiti imunološki sustav.


Istraživanje je analizirano dvije godine nakon što su žene u skupini od 18 do 35 godina primile svoju prvu dozu. Rezultati otkrivaju da su 63 sudionice dobile placebo, a njih 51 cjepivo i obje su se skupine sudionica zarazile HIV-om što znači da je efikasnost iznosila 25.2 posto.


Sudionice su prije istraživanja dobile potrebne lijekove za sprječavanje HIV infekcije tijekom istraživanja, a one koje su se zarazile, upućene su na medicinsku skrb i ponuđena su im antiretrovirusna liječenja.


U četiri desetljeća od prvog otkrića bolesti koja će se kasnije nazvati AIDS, znanstvenici su napravili značajne pomake u liječenju HIV-a, transformirajući bolest koja je nekad značila smrtnu presudu u izdržljivo stanje. Lijekovi Oral PreP (kakve dobivaju sudionice istraživanja), svakodnevnim uzimanjem mogu smanjiti rizik od infekcije za 99 posto.


Ali, zato što pristup takvim lijekovima diljem svijeta nije svima jednak, pronalazak cjepiva je i dalje prioritetan.


Ovoga je mjeseca izašlo i testiranje dvaju cjepiva koje je proizvela Moderna, a temeljeno je na istoj mRNA tehnologiji kao i cjepivo za Covid. Istraživanje je istaknuto na mrežnim stranicama, a početak je zakazan za 19. rujna.


Izrazito je teško pronaći cjepivo za HIV jer postoje na stotine i tisuće sojeva unutar svake zaražene osobe. Također, riječ je o retrovirusu što znači da se vrlo brzo “uvuče” u domaćinov DNA, postajući infekcija koju je nemoguće preokrenuti.


Podsjetimo, HIV je virus koji uzrokuje AIDS, a naziv je nastao od kratice engleskog naziva Human Immunodeficency Virus odnosno „virus humane imunodeficijencije. AIDS je kratica od engleskog naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome što u prijevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije.


AIDS je smrtonosna, neizlječiva, spolno prenosiva bolest, a prenosi se i krvlju, te s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenjem. Ova je bolest krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sustava, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.


HIV se ne prenosi uobičajenim međuljudskim kontaktima, rukovanjem, grljenjem niti šmrcanjem, kašljanjem i kihanjem, prenosi Novi list.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.