ZA 6 KUNA Kinezi razvili superbrz, vrlo jeftin i precizan test na COVID-19 antitijela

ZA 6 KUNA Kinezi razvili superbrz, vrlo jeftin i precizan test na COVID-19 antitijela
D.H.

D.H.

 

-Sve se doznaje u manje od pet minuta-

 

Kad je netko zaražen novim koronavirusom ili ako je cijepljen protiv istog, njegov imunološki sustav proizvodi antitijela koja se bore s tim virusom. Ta se antitijela nastavljaju proizvoditi u tijelu još najmanje šest mjeseci pa se mogu iskoristiti za otkrivanje priješnjih infekcija ili reakcije na cjepivo.

Testovi na antitijela za koronavirus već postoje, ali su skupi, komplicirani ili jednostavno neprecizni.

Tim kineskih znanstvenika s Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu, predvođen Feng Yanom, uspio je razviti izrazito jeftin i pogodan test na antitjela protiv novog koronavirusa koristeći elektrokemijske tranzistore.

Čak 80 posto ljudi koji su preboljeli COVID-19 ima antitijela i godinu dana nakon zaraze
Ti tranzistori pretvaraju biološke signale u električne signale te su sve popularniji u otkrivanju bioloških molekula poput proteina i glukoze.

Kap krvi ili sline stavlja se na jedan od tih tranzistora, koji je napravljen od zlata i usađen u malu plastičnu trakicu. Kako se antitijela protiv koronavirusa vežu na taj tranzistor, on proizvodi električne signale koji se iščitavaju s lako prenosivog mjerača spojenog putem bluetooth veze s mobitelom. Čitav proces traje manje od pet minuta.

Opisani test pokazao se visoko preciznim u mjerenju razine antitijela kad je upotrebljen na uzorcima krvi i sline koji su bili kontaminirani različitim razinama antitijela u laboratoriju, uključujući i kontaminaciju vrlo niske razine.

Yan i njegovi kolege sad planiraju provođenje kliničkih testiranja kako bi potvrdili da test radi i u stvarnim uvjetima. Ako klinička testiranja pokažu isti uspjeh, Yan i njegov tim će zatražiti odobrenje za prodavanje tog testa, a cijena jedne spomenute trakice s tranzistorom iznosit će oko šest kuna (manje od dolara).

U konačnici, baš kao i drugi testovi na antitijela protiv novog koronavirusa, i ovaj bi se test mogao pokazati vrlo korisnim u određivanju razine imuniteta na novi koronavirus kod pojedinaca, bez obzira je li riječ o prirodno stečenom imunitetu ili imunitetu stečenom cijepljenjem. Isti test mogao bi dodatno rasvijetliti nakon koliko vremena učinak cjepiva počinje nestajati, odnosno kad je vrijeme za novu dozu cjepiva, ističe Yan.

Ipak, taj se test ne može koristiti za otkrivanje same zaraze novim koronavirusom, jer je obično potrebno tjedan do dva da tijelo proizvede značajniju količinu antitijela koja se onda mogu otkriti ovim testom, prenosi Zimo.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.