TRAŽI SE UKIDANJE Za puno djece vaganje na tjelesnom, pred svima, veliki je stres

TRAŽI SE UKIDANJE Za puno djece vaganje na tjelesnom, pred svima, veliki je stres
D.H.

D.H.

 

-Stigmatizacija, uspoređivanje, vršnjački pritisak…-

 

Sastavni dio nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatskim školama je i grupno mjerenje tjelesne mase i mjerenje visine učenika. To mnogim učenicama i učenicima izaziva nelagodu i stres, a da može biti i povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju, ističu u Centru za poremećaje hranjenja BEA iz kojeg su pokrenuli inicijativu “Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!”.

Smatraju kako bi se uvođenjem individualnog vaganja u školama djeci i mladima omogućilo da mirnije prođu kroz osjetljive godine odrastanja “u kojima se tek izgrađuje pozitivan odnos prema vlastitome tijelu”. Podršku za inicijativu zatražili su od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ureda za obrazovanje Grada Zagreba. Iz gradskog ureda već su podržali inicijativu pa će u jesenske stručne skupove za zagrebačke nastavnike tjelesnog uvrstiti preporuku za individualno vaganje.

Iz udruge BEA, koja gotovo deset godina radi na prevenciji i pružanju psiho-socijalne podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, u dopisu Ministarstvu i Gradu Zagrebu jednostavno su zamolili da se promijeni način na koji se u školama provodi mjerenje tjelesne mase učenica i učenika. “Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama nažalost još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika/učenice”, navode.

Naglašavaju kako se grupno vaganje na tjelesnom pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe, koji omogućuje stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju.

“U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva”, stoji u njihovom dopisu na koji su pozitivno već odgovorili iz Grada Zagreba.

Iz udruge BEA detaljiziraju kako pojedine djevojke i mladići, kada saznaju da ih uskoro u školi očekuje grupno vaganje, iz škole bježe ili se po nekoliko dana izgladnjuju i to “kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje”. Nakon što je Zagreb podržao inicijativu, iz udruge su javili kako podržavaju lokalne inicijative u drugim gradovima i županijama kako bi se preporuke o individualnom vaganju usvojile u svim školama u Hrvatskoj, piše Telegram.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.