Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Foto: 

SamuelFrancisJohnson / Pixabay

D.H.

D.H.

Masovno se kupuju

Otkad prevladava brzošireća omikron-varijanta koronavirusa i na testiranje se čeka dulje nego ikad, a antigenski su testovi i službeno proglašeni valjanima za potvrdu bolesti, postali su tražena roba. Potražnja za brzim kućnim antigenskim testovima (BAT) traje već danima pa je u mnogim ljekarnama došlo do njihove nestašice.

– Testovi za COVID masovno se kupuju, zadnji tjedan ljudi uzimaju po dva-tri minimalno. Baš me zvao kolega koji ih je uzalud pokušavao naručiti i onda je konačno našao dva mala dobavljača preko kojih je to uspio – rekla je Večernjem listu Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

– Posebno su traženi otkad je aktualan omikron. Prije toga smo ih prodavali tu i tamo, a u zadnje vrijeme i 150 u jednom danu. Od srijede smo ostali bez kućnih testova za COVID, a dobavljač ih više nije imao na zalihama. Najavili su nam da ćemo ih dobiti u ponedjeljak – kažu u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Za razliku od testova za kućnu upotrebu, antigenskih za upotrebu na testnim punktovima i u ordinacijama na tržištu ne nedostaje, ali su neki liječnici ipak ostali bez njih do kraja tjedna.

– Sin mi je bio na kućnom testu pozitivan pa smo htjeli da se to upiše u njegov zdravstveni karton i stoga inzistirali da dođemo k obiteljskoj liječnici. Rekla nam je da kupimo antigenski test u ljekarni i donesemo ga, što smo i napravili. Testova je bilo, uzeli smo nekoliko komada ako sad i mi obolimo. Liječnica je testirala sina i potvrdila mu COVID-19 – ispričala je jedna Zagrepčanka.

BAT za kućnu upotrebu i oni za korištenje u ordinacijama isti su, razlika je samo u pakiranju i uputama (reagens je za korištenje u medicinskim ustanovama pakiran po dva decilitra pa ga zdravstveni radnik odmjeri pri upotrebi).

Iz Medike, jednog od najvećih dobavljača, kažu da testova ima dovoljno.

– Idući tjedan stižu nove pošiljke – kaže Jakov Radošević, član uprave Medike.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.